Social Icons

pondělí 10. prosince 2012

RC: Recenze: Mrazivé léto


Autor: Manuela Martini
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2012
Počet stran: 176 stran
Anotace: V jihošpanělském městečku Marbella si patnáctiletá Lyra připadá jako v ráji. Až do chvíle, kdy zmizí její spolužačka Pia. Lyra se rozhodne přijít tomuto záhadnému zmizení na kloub. Nedlouho poté je Pia nalezena mrtvá a z letní idylky se stává zlý sen. Lyře se zdá, že se její matka chová divně. Navíc je přesvědčená, že zahlédla svou sestru, která zahynula již před deseti lety. Co jí matka tají? Jaká děsivá tajemství měla zůstat navždy skryta?

*
Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.


*
Hlavní hrdince Lyře začínají prázdniny, které chce strávit u moře ve Španělsku, kam se s mámou přestěhovala po smrti sestry Violy, kterou někdo srazil autem. Lyra by se nejraději celý den opalovala na pláži společně se svými přáteli – Beou, Patrickem a Oliverem, který se jí už delší dobu líbí. Lyřiny vysněné prázdniny překazí její matka, která jí zařídí doučování angličtiny, ale také zmizení spolužačky Pii. Má v tom snad prsty brusič nožů, který vypadá nanejvýš podezřele a s Piou se přátelil?
*
Při návštěvě kavárny, Lyra narazí na Leandera, velmi sympatického staršího kluka, který ji pozve na colu. Lyře se Leander zalíbí a začne se s ním častěji stýkat. To se ovšem nelíbí Patrickovi, se kterým navštívila dům brusiče nožů, kde objevili opravdu děsivý a usvědčující důkaz. Leander se později Lyře svěří s tím, že znal její sestru, která vůbec nezemřela tak, jak jí její matka říkala. Má s vraždou něco společného brusič nožů? A co Lyřina sestra Viola? Je možné, že Leander Violu znal? Má zmizení Pii něco společného s Violinou smrtí?
*
Čím déle o tom záhadném setkání přemýšlela, tím absurdnější jí připadalo.
(str. 91)
*
Knihu jsem si vybrala kvůli anotaci. Obálka mě až tak moc nezaujala, ale vypadá lépe než v internetovém katalogu.
*
Hlavní hrdinka Lyra mi nebyla moc sympatická. Většinu času se hádala s matkou, která pro ni chtěla jen to nejlepší. Lyru bych charakterizovala jako tvrdohlavou hrdinku s nízkým IQ a bez pudu sebezáchovy, která si myslí, že se celý svět spikl proti ní, a jediný komu může věřit je záhadný pěkný Leander, tvářící se jako neviňátko.
Leander se mi vcelku zamlouval, ale hned na začátku jsem ho prokoukla, a proto mě později vůbec nepřekvapil.
*
Hned na začátku děje zjistíme, že Lyřina spolužačka Pia byla zavražděna. Autorka nám předhodí pravděpodobného vraha, ale každý hned pozná, že tato osoba vrahem není. Kdo je tedy vrah? Tuto otázku řeší Lyra, která později přestane brát Piinu vraždu vážně a celý tento děj se odsouvá na vedlejší kolej. Místo něj řeší vlastní problémy se smrtí Violy a neustálé hádky s matkou.
Autorka také nevysvětlí ono záhadné klepání, které nás na začátku knihy mělo vyděsit, avšak později o něm nepadne ani zmínka.
*
Ale nebylo to až příliš příšerné na to, aby si to někdo vymyslel?
(str. 105)
*
Od celé knihy jsem čekala trochu více, hlavně větší prostor pro Piino zmizení. Samotný závěr knihy, a vysvětlení všech souvislostí, ale nebyl vůbec špatný. Dlouho jsem přemýšlela nad bodovým ohodnocením a nakonec knize dávám 3 z 5.
*
"Teprve když člověk něco pochopí sám, bez cizí pomoci, doopravdy tomu rozumí."
(str. 97)
*
*


Ještě jednou děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde na stránkách nakladatelství.

5 komentářů:

  1. Uf, obrázky sú dosť desivé a celkom ma to zaujalo, ale nie až príliš a teraz mám čo čítať. Tak možno niekedy.

    OdpovědětVymazat
  2. na tu knihu som zvedava, vypada zaujimavo, snad sa k nej niekedy dostanem :)

    OdpovědětVymazat
  3. jéé, teen detektivka? to zní lákavě. pro mě jsou klasické detektivky občas stranově natahané. tohle by mohlo být pro mě vhodnější, i když to působí jako jen pro náctileté holčiny (což, když si tak vezmu, v podstatě jsem :D). navíc, děj zasazený do slunečného Španělska? mmmm.. :))

    OdpovědětVymazat
  4. Knížka se mi moc nelíbila, ani jsem ji celou zatím ještě nedočetla.

    OdpovědětVymazat
  5. Mám v plánu si tyhle thrillery od Fragmentu přečíst. Myslím že by to nemuselo být tak špatné :)

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates