Social Icons

čtvrtek 9. května 2013

RC: Recenze: Kouř a stíny

Autor: Tanya Huff
Nakladatelství: Brokilon
Rok vydání: 2012
Počet stran: 413
Anotace: Až na neopětovanou lásku k fešáckému herci Lee Nicholasovi byl Tony víceméně spokojený... přinejmenším do chvíle, kdy to ve filmovém studiu začalo jít od desíti k pěti. Začalo to stíny - stíny, které se nacházely na místech, kam nepatřily, stíny, které jako by si žily vlastním životem. Tony se je snažil ignorovat, říkal si, že jsou jen výplodem jeho fantazie - dokud jednoho dne nenašel tělo Nikki Waughové. a nepocítil dotek stínu. Ale když se stín rozhodl ovládnout Leeho a když se z nepochopitelných důvodů při natáčení automobilové nehody málem zabil jejich kaskadér, Tony už to déle přehlížet nemohl. Musel zjistit, co ohrožuje lidi, kteří se na natáčení "Nejtemnější noci" podílejí. A k tomu samozřejmě potřeboval Henryho pomoc. Netrvalo dlouho a stopa ho zavedla k čarodějce mající u CB Productions na starosti speciální efekty, Aře Pelindrakové, která mu poskytla děsivé vysvětlení, jež mohl přijmout pouze mladík s tak neobvyklými zkušenostmi, jakým byl Tony. Ale vědomí toho, čemu čelil, tvořilo jen polovinu bitvy - skutečná výzva spočívala v tom, jak přežít něco, co přežít nelze, a jak porazit neporazitelné! (zdroj)
Pár slov o autorce: Kanadská autorka fantastiky, jejíž knihy jsou vydávány od konce 80.let 20. století, a to včetně pěti fantasy sérií a jedné scifi série. Série Blood books o Vicki Nelsonové se dočkala televizní adaptace pod názvem Krevní pouta (Blood Ties). Knihy u nás vydává nakladatelství Brokilon.
Má ráda život na venkově, psaní na plný úvazek, cokoliv od Charlese de Linta (kanadský spisovatel fantastiky), Xenu, Hercula a email. Nesnáší telefony, elektrické přikrývky a renovace koupelen. Stále očekává katastrofu, což ve výsledku znamená, že je obvykle příjemně překvapena. (zdroj)
ISBN 978-80-7456-106-1
*
Děkuji nakladatelství Brokilon za poskytnutí elektronické knihy.
*
Na knihu jsem se moc těšila, protože jsem na ni četla spoustu pozitivních recenzí. Samotná anotace také slibovala skvělé čtení a já se na knihu s radostí vrhla. Musím ale připustit, že mě malinko zklamala.
*
zdroj
Hlavním hrdinou je asistent produkce Tony Foster. Pracuje v CB Productions a je beznadějně zamilovaný do herce Lee Nicholase (ano, Tony je gay). Jeho život je plný zvratů, emocí a dobrodružství. Aby taky ne, když jeho nejlepší přítel je upír - noční tulák - Henry. Nejvíce ale Tonyho děsí stíny, které se záhadně objevují po celém studiu, dělají si co chtějí, opouštějí svá místa. Dokázaly by i zabít?
Tony ale není jediným členem studia, který vidí a věří v nadpřirozeno. Vlastník budovy Chester Bane před několika lety uviděl propadnout dírou ve stropě (portálem) Arru, která se později ujala řízení zvláštních efektů, díky tomu, že je čarodějka. Chester se ovšem o stíny moc nezajímá a ani Arra ne. Vůbec ji nedělá problém, že otevřela portál do tohoto světa, přes který sem začínají proudit stíny. Před čím Arra utíkala? A proč do našeho světa proudí zlé stíny?
*
„Viděl jsem stíny, které se chovaly tak, jak to nedělají. Jak se nechovají,“
*
zdroj
Při natáčení seriálu Nejtemnější noc, se na scéně neobjeví jedna z hereček. Tony se jde ujistit, jestli se něco nestalo, a tak zajde do jejího přívěsu. Herečku Nikki zde najde ležet mrtvou na zemi, vypadá jako by umřela v šoku. Celé studio je otřeseno, ale seriál se musí točit dál. Stíny se ale jsou čím dál více drzejší. Jeden z nich dokonce posedne Leeho, který se začne chovat podivně, a začne se líbat s Tonym. Ten ale stín odhalí a ačkoliv Lee unikne, nakonec stín z herce dostane. Tony se rozhodne navštívit Arru, o které zjistí, že je čarodějka, kvůli které se sem stíny dostávají. Obviní ji a žádá její pomoc. Arra ale odmítá. Už jednou viděla svět zničený stíny, místo boje raději zvolí únik. Na Tonym a Henrym leží obtížný úkol, zastavit stíny, než se zmocní CB Productions a možná i celého světa...
*
Vzhledem k množství světelných zdrojů bylo zvukové studio plné neočekávaných stínů.
*
Tony je výjimečný hlavní hrdina. Nikdy jsem nečetla knihu, která by byla psána z mužského pohledu, kde by byl hlavní hrdina gay. Tony se i přes svoji orientaci nechová vůbec zženštěle, občas by mě ani nenapadlo, že takový sympaťák se spoustou skvělých hlášek a narážek, bude kopat za jiný tým. Líbilo se mi, že se i přes počáteční znechucení Ařinými názory, se snažil čarodějce pomoci a zachránit tak i svět, který k němu nebyl v dětství příliš shovívavý.
zdroj
Jeho parťák Henry se mi také líbil. Jakožto starý upír má skvělý přehled o klasické literatuře, a tak se občas všechny snažil povzbudit tím, že citoval nějakou pasáž ze známé hry. Ostatní postavy (naprostí nevzdělanci) jeho krátké vsuvky a citace příliš neoceňovaly, za to já ano :)
Postava, kterou jsem si ale neoblíbila ani přes to, co všechno udělala, byla Arra. Ta mi byla nesympatická už od začátku. Protože se snažila před stíny uniknout, otevřela portál, přes který do našeho světa pronikají stíny. Ařin jediný plán je, aby zachránila sama sebe. Celou knihu mi byla nesympatická, bez lásky, citu a pochopení. Místo, aby se snažila napravit svoji chybu, vysedávala celý den v kanceláři, hrála Solitare, ze kterého věštila, nebo se starala o své kočky.
*
zdroj
Pokud jde o děj, líbilo se mi, kde se kniha odehrávala. Prostředí za kamerou, krátké ukázky o tom, jak vzniká vlastně film, co všechno musí herci udělat a co musí i lidé za kamerou udělat, bylo velkým plusem. Děj  se ale místy zadrhával, zvlášť pasáže, kdy se Tony s Henrym nesnažili najít stíny, ale řešili úplně nepodstatné věci. I když to ke knize a k vyvíjení jejich vztahu (kterému držím palce!) patří, vadily mi tyto pasáže, kde se prakticky nic nedělo. Autorka vás vodí za nos a snaží se vám různě naznačit, že by se mohlo něco stát.
*
Ten druhý stín se pohyboval v naprosté tichosti.
Něco…
*
Kniha se mi líbila. Velké plus bylo místo děje - za kamerou - a zajímavé téma. Líbilo se mi pojetí stínů a jejich schopnosti. Další pozitivum bylo i zakončení celého děje, které bylo překvapivé a závěrečný souboj se stíny dramatický. Suma sumárum tato kniha si zaslouží krásné 4/5. Pokud hledáte zajímavou knihu s jiným úhlem pohledu, nabitou dobrými hláškami, nesympatickou čarodějkou, vraždícími stíny a dramatickou závěrečnou bitvou, kniha Kouř a stíny je ta pravá! :)
*

*
Ještě jednou děkuji nakladatelství Brokilon za poskytnutí elektronické knihy.
Knihu si můžete objednat zde, na stránkách nakladatelství.

1 komentář:

  1. Ta recenze se mi moc líbí :) a ta anotace vypadá taky dobře, no prostě se už těším až si ji přečtu, to je jasný :))

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates