Social Icons

čtvrtek 6. června 2013

Recenze: Tikot

Autor: Dean Koontz
Nakladatelství: BB/art
Rok vydání: 2010
Počet stran: 264
Anotace: Ta věc vypadala jako obyčejná, nevzhledná panenka z hadrů, když ji Tommy našel jedné noci ležet na prahu svého domu. Jenže pak v ní zatepal život, stehy popraskaly a Tommy spatřil něco, co se vymyká lidskému rozumu a realitě. Hlavně však stanul tváří v tvář protivníkovi, který si s ním hraje jako kočka s myší a proti němuž jsou i nejzápornější postavy z jeho románů, milí společníci. Tik tak, naskočí mu na monitoru počítače a začne odpočítávání k… K čemu, to Tommy netuší, stejně jako neví, jaké síly usilují o jeho život a proč.
Pár slov o autorovi: Dean Koontz se narodil a vyrůstal v Pensylvánii. Jeho dětství bylo nepokojné, jeho otec byl agresivní alkoholik, (lékař jej prohlásil za duševně nezpůsobilého). Tyto zážitky ho později ovlivnily i v jeho tvorbě. Pracoval jako učitel, od roku 1969 je spisovatelem na plný úvazek.
V roce 1966 se oženil, manželka Gerda, manželství je bezdětné. Nyní žije a tvoří v Californii. (zdroj)
ISBN 978-80-7381-734-3

*
Původně jsem šla do knihovny knihy pouze vrátit. Když jsem se ale rozhlížela, uviděla jsem tuto zajímavou knihu. Anotaci jsem vůbec nečetla, zaujal mě název knihy a děsivá obálka hadrové panenky s hodinami, naznačující opravdu dobrý horor. Tak jsem si knihu s velkým nadšením vypůjčila a ještě ten večer jsem se dala do čtení. Musím přiznat, že ze začátku jsem se opravdu bála!
*
zdroj
Hlavním hrdinou, který se v celém příběhu bude snažit přežít, je Tommy Phan. Živý se jako spisovatel. Rád píše detektivky a snaží se zapadnout mezi americké občany. Aby toho dosáhl koupí si krásnou novou corvettu. Jeho matka je ale proti. Nelíbí se jí rychlá auta, jeho životní styl a to, že se Tommy čím dál více odcizuje své vlastní rodině. Snaží se přemluvit Tommyho, aby se vrátil, našel si slušnou ženu a měl děti. Tommy ale nechce žít podle matčiného přání, rád by se víc podobal hrdinovi ze svých knih.
Del Payne je opravdu svérázná žena, která zasahuje a výrazně zlepšuje Tommyho šance na přežití. Nemluvě o tom, že její otec ji naučil střílet opravdu ze všeho, umí sestrojit bombu, je krásná, okouzlující, chytrá, trošku šílená a také bohatá.
*
Tommy přijíždí domů ve svém novém autě. Na zápraží domu najde podivnou hadrovou panenku s vietnamským vzkazem. Protože vietnamsky už neumí, nevěnuje vzkazu nijak velkou pozornost. Na monitoru Tommyho pracovního počítače se najednou záhadně objeví, lhůta vyprší za úsvitu. Tik tak. Ale jaká lhůta? Aby toho nebylo málo, během několika málo minut panenka ožije a z jejího vnitra vyleze ohavná železná nestvůra. Tommy se ji snaží zabít pistolí, ale nestvůra pořád žije. Dokonce se jej snaží i pobodat. Tommymu se nakonec podaří uprchnout do garáže ke svému autu. Nestvůra je ale chytrá. Vyřadí brzdy a auto tak nekontrolovatelně zrychluje. Tommymu se ale podaří z auta uniknout. Na silnici mu ochotně zastaví mladá servírka Del, se kterou nyní prožívá závod na život a na smrt. Oba musí přežít... Lhůta totiž vyprší za rozbřesku. Tik tak.
*
zdroj
Tommy je obyčejný muž, který nikdy nic špatného neprovedl. Proč tedy zrovna on? Koho urazil? Je do toho nějak zapletena mafie? Tyto otázky si Tommy klade po celou knihu. Částečně mu je jasné, že panenka je nějaký druh nadpřirozené bytosti, jelikož sílí čím dál víc a požírá nevinné občany, kteří se jí připletou do cesty. 
Tommy se mi místy zdál naprosto hloupý až naivní. Většinu času přemýšlel o tom, jestli umře a proč se pohádal se svou matkou, kterou jsem celou knihu nesnášela. Tommy je jednoduše naprostý srab a celou knihu se nedokázal pořádně bránit. Věčně se schovával za Del.
Del je naprostá superhrdinka, která by dokázala skolit i batmana, spidermana a všechny supermany jednou rukou. Její otec ji totiž naučil zacházet se všemi pistolemi, dokonce i s lukem, umí také sestrojit bombu a během několika málo vteřin zkratovat auto. Dokonce je multimilionářka, jelikož její otec byl, kromě odborníka na zbraně, hráčem pokeru, čímž si vydělal opravdu slušné jmění. Není proto divu, že největší loď v přístavu patří právě jí a v garáži má spoustu luxusních aut, o která se vůbec nebojí a nevadí jí jestli se zničí. I přes její podivné chování, jsem si Del oblíbila. Líbilo se mi, že i když je velmi bohatá, chodí stále do práce, aby si nadále vážila hodnoty peněz.
Dalšími postavami je roztomilý a geniální pes Scootie, který mi svým jménem připomínal Scoobyho (Scooby-Doo). 
Tommyho příšerná, natvrdlá a nechápající matka. A také Delinina šílená matka věřící v nadpřirozeno, která se navíc snaží (někdy úspěšně) navázat kontakt s oním světem.
*
zdroj
Ze začátku jsem se u knihy opravdu třásla strachy, protože jsem si představovala otřesnou panenku, která po domě běhá s nožem v ruce, a chce zabít našeho hrdinu. S postupem děje mě ale tato představa opouštěla a panenka mi nepřišla už tak hrozivá jako na začátku. V průběhu děje panenka několikrát vyrostla, nabrala na chytrosti a různých schopnostech, ale všechno tohle vylepšování mi v knize spíš překáželo. Super vraždící monstrum ukryté v panence? Proč ne? Ale místy se mi zdálo, že to autor trošičku přece jenom přehání.
*
Autorův styl psaní se mi líbil. Jediné co mi vadilo, byly dlouhé a taky zbytečné dialogy mezi Tommym a jeho matkou. Ta neustále totiž opakovala to stejné, dělala hloupou a Tommymu se spíše vysmívala. Za celou tu knihu jsem neslyšela od ní jediné pozitivní slovo.
*
Pokud to vezmu kolem a kolem, musím říct, že kniha mě zklamala. Čekala jsem bravurní horor plný napětí, krve a mrtvol. Místo toho jsem dostala průměrnou knihu s nadpřirozenou zápletkou, podivným závěrem a ukvapeným rozhodnutím. Zajímavé je i to, že se celá kniha odehrává přibližně během 18 hodin.
Knihu a celý příběh hodnotím 3/5. Je to prostě kniha s jiným námětem než ostatní, ale rozhodně stojí za přečtení.
*

Žádné komentáře:

Okomentovat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates