Social Icons

neděle 18. srpna 2013

Knižní série: Hunger games

Velice populární série Hunger games nebo-li Hladové hry. Jak vlastně vznikla?

Boj na život a na smrt

Nechte se unést vzrušujícím příběhem útlaku, zrady i lásky! Hunger Games vás zavedou do nedaleké budoucnosti, kde na troskách Severní Ameriky vyrostla říše Panem s dvanácti kraji ovládanými bohatým Kapitolem. Z každého kraje jsou každý rok vybráni dva mladí lidé a všichni jsou v přímém přenosu nuceni bojovat o život.

Hlavní hrdinka Katniss Everdeenová se rozhodne nastoupit do Hladových her místo své mladší sestry. Budou ale její schopnosti stačit k tomu, aby dokázala ve smrtící aréně přežít?

Strhující knižní trilogie!

Nadšení, které Suzanne Collinsová po celém světě vyvolala Arénou smrti, první knihou série Hunger Games, ještě vzrostlo po vydání druhého pokračování s názvem Vražedná pomsta, které se okamžitě vyhouplo do čela téměř všech knižních hitparád. Série se uzavírá románem Síla vzdoru, který vyšel v neuvěřitelném prvotním nákladu 1,2 milionu výtisků. 

Kniha Síla vzdoru, závěrečná část trilogie Hunger Games, vyšla ve Spojených státech v prvotním nákladu 1,2 milionu výtisků (ve srovnání s Vražednou pomstou se jednalo zhruba o trojnásobek). Během prvního týdne se prodalo přes 450 000 kusů a okamžitě následoval dotisk. Krátce před vydáním knihy založilo americké nakladatelství stránku na Facebooku, ke které se během pouhých deseti dnů přidalo přes 22 000 fanoušků. 

Inspirace

Suzanne Collinsová, autorka série Hunger Games, říká, že nejčastější otázka čtenářů se netýká násilí nebo politického zákulisí, ale počínající love story. Trilogie rozvíjí romantický trojúhelník 16leté hrdinky mezi dvěma žárlivými soky, ale ani v druhém díle ho nevyřeší. Autorka říká, že láska může počkat, hrdinka má hodně co na práci, jako třeba zůstat naživu a ochránit lidskost.

Hunger Games jsou inspirovány antickou mytologií a televizí. Před třemi lety autorka znuděně přepínala mezi televizními programy, z nichž na jednom běžela nějaká reality show a na druhém reportáž z války v Iráku. Na jednom programu mladí lidé soutěžili o peníze, na druhém mladí lidé bojovali o své životy. Oba obrazy se jí v hlavě spojily v jeden a nápad byl na světě. Pokud by římský císař měl televizi, z gladiátorů by byly televizní hvězdy – byla to masová, velmi populární zábava. Autorka se také inspirovala oblíbenou pověstí o Theseovi a Minotaurovi, podle níž musely Atény po prohrané válce po řadu let vysílat a obětovat 7 chlapců a 7 dívek Minotaurovi, dokud Theseus, jeden z obětovaných, Minotaura nezabil.

Série Hunger Games se šíří světem jako oheň. Obsahuje témata, která mladí čtenáři vyhledávají: férovost, vztahy, násilí, nenasytnost, pokrytectví, podlézavost a rebelství. Autorka po napsání prvního dílu dokončila další dva svazky a spolupracovala na scénáři k celovečernímu filmu s premiérou v březnu 2012. 

Počet knih

Hunger games se skládá ze tří knihy - Arény smrti, Vražedná pomsta a Síly vzdoru. Všechny tyto knihy vydalo nakladatelství Fragment.

V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji.
Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games – zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život.
Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. 
Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska… 
  
Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?


Jste hladoví po dalším strhujícím čtení? Napínavý příběh dobrodružství, útlaku a romantiky pokračuje!

Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných. Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?




Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být.

Proti všem očekáváním přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo postání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo…

Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká…


Hlavní postavy

Katniss Everdeen

Katniss je hlavní hrdinkou a vypravěčkou celé trilogie Hunger games. Poté, co její mladší sestra Primrose byla vybrána jako účastník 74. ročníku Hladových her, se Katniss dobrovolně přihlásila místo ní, jako splátce za Dvanáctý kraj.
Její činy a vzdor vůči Kapitolu v aréně, vedli k povstání lidu v Panemu. Později ji lidé nazývali "Mockingjay", který vedl k velkému povstání po 75letech útlaku.

Katniss se narodila 8. května ve Dvanáctém kraji, 16let před 74. ročníkem Hunger games. Katniss měla velmi hluboký vztah ke svému otci, se kterým trávila veškerý čas v lese, kde společně lovili divokou zvěř. Zde se Katniss naučila o lovu, přírodě a střelbě z luku. Katnissin otec ji také učil plavat v nedalekém rybníku, hluboko v lesích. Když bylo Katniss 11let, její otec zemřel při výbuchu v podzemních dolech, kde pracoval. Katniss se tak musela začít sama starat o sestru a matku. V knize je také uvedeno, že má neustále noční můry o tomto výbuchu. Začne také nenávidět svou matku, která podlehne depresy z manželovi smrti. Dokonce i po několika letech své matce neodpustila to, že je nechala, aby se dívky samy o sebe staraly.
Když jí bylo 12let a lovila sama v lese, potkala poprvé Hurikána (Gale), když našla jednu z jeho pastí, kam chytil králíka. Přes počáteční nenávist se z nich stali dobří přátelé. Společně lovili a dělili se o své zkušenosti.

Katniss je velmi silná, nezávislá a je schopná sama přežít. Není však společenským typem a těžko navazujete přátelství, kvůli emocionálnímu napětí ve svém životě, které ji dělá chladnou. Větší zájem jeví o svou rodinu než o společnost. Ačkoliv je Katniss někdy neomalená a chladná, má i svou zranitelnou stránku, kterou ukazuje pouze své rodině, a má mateřský instinkt, což se projevilo při                                                                               výchově Prim a pomoci Rue.
Katniss se neumí před kamerou moc dobře přetvařovat a nejlépe se cítí, když může být sama sebou. Vždy se chová velmi logicky, až na výjimky, kdy ji přemůžou emoce.

Peeta Mellark

Peeta je syn pekaře z Dvanáctého kraje, také je jednou z hlavních postav celé trilogie. Je velmi soucitný
člověk s dobrými úmysly. Byl do Katniss zamilovaný již od svých 5let, ale nikdy ji nevyznal lásku, dokud nebyli společně vybráni jako splátci za Dvanáctý kraj.
Společně s Katniss sehráli milostný románek a tak získali mnoho sponzorů. I když Peetovy city vůči Katniss byly skutečné, velmi ho zklamalo, když zjistil, že mu je Katniss neopětuje. Jsou dobrými přáteli a společně dál hrají svůj románek před tvůrci her a celým Panemem.

Ačkoliv Peeta vyrůstal v obchodní oblasti ve Dvanáctém kraji, nebylo jeho dětství jednoduché.  Jeho otec byl laskavý, ale jeho matka bila ho i jeho dva bratry, pokud někdy udělali chybu (například udeřila Peetu válečkem, když spálil chleba).
Když bylo Peetovi pět let, velice se zamiloval do Katniss. První den ve škole, Peetův otec jej upozornil, že si chtěl vzít Katnissinu matku, ale ta odmítla a vzala si horníka. Peeta byl zmatený, proč by si bral někdo horníka, namísto jeho otce. Pan Mellark mu také vysvětlil, že když Katnissina matka zpívala, přestali ptáci cvrklikat a on stál v lese a poslouchal.
Později, když Katniss zpívala před celou třídou tak si Peeta uvědomil, že se do ní zamiloval. Později se Katniss svěřil, že ji hodněkrát pozoroval, ačkoliv spolu nikdy, až při výběru do arény, nemluvili.

Peeta má talent na malování, dobrý projev, maskování a také je velmi silný. Jeho umělecká činnost se rozvíjela v pekárně tím, že zdobil koláče a dorty. Jeho síla, kvůli nošení pytlů mouky, mu dala také částečnou šanci na přežití v Hunger games. Ve hrách obvykle nosil nůž nebo meč, která ale zřídka používal v bitvě, protože nemá rád násilí a nezabíjí, pokud to není nezbytné.

Gale Hawthorne (Hurikán)

Hurikán je Katnissin nejlepší přítel a partner při lovu. Je také jednou z hlavních postav v celé sérii.
Je vášnivě oddaný své rodině a Katniss. V srdci je pravý rebel a vizionář. Miluje Katniss, ale je nucen sledovat, jak je vybrána do arény při 74. ročníku Hunger games namísto své sestry. Později žárlí i na Peetu, kvůli předstíranému románku. Po hrách se jeho city vůči Katniss stávají hrozbou pro celý Kapitol.

Hurikán je nejstarší dítě z rodiny Hawthornových. Má tři další sourozence - Rory, Vicky (jedinou dívku) a Posy, který se narodil po otcově smrti při důlní nehodě, která zabila i Katnissina otce. Po této nehodě se Gale snaží zabezpečit svou rodinu a pomáhat své matce Hazelle. Aby nakrmil rodinu, nelegálně lovil v lesích Dvanáctého kraje a častokrát žádal o oblázky, které zaručí celoroční přísun obilí a oleje pro jednu osobu, ovšem za tyto oblázky se vaše jméno vhodí do osudí znovu.
Ve 14ti letech poznává Katniss, která stejně jako on, ztratila otce při důlním výbuchu. Jejich cesty se zkříží při lovení v lese. I přes počáteční nenávist se z nich stanou velmi dobří přátelé, ale Hurikán cítí i něco víc.
Katniss na začátku knihy také vzpomíná, že se usmívá jenom tehdy, když vidí Hurikána.

Pokud se jedná o nástrahy a strategie, Hurikán je jednoznačně profesionál. Díky svým pastím chytil již mnoho zvířat, která byla užitečná pro něj a jeho rodinu. Také učil Katniss o zakládání pastí, což se jí hodilo při boji v Aréně. Hurikán umí používat i luk, ačkoliv není tak přesný a rychlý jako samotná Katniss.

Filmy

Aréna smrti


Vražedná pomsta

Obrázky














1 komentář:

  1. skvěle napsané! Už nějaký ten měsíc po knihách pokukuju, ale ještě jsem si je nekoupila, tak teď jsem přesvědčená, že je musím mít za každou cenu! :D díky!

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates