Social Icons

neděle 22. června 2014

Čtenářský deník #10


Jedná se o nepravidelné články, kde budu psát svůj čtenářský (školní) deník. :)

NA ZÁPADNÍ FRONTĚ KLID

1)   BIBLIOGRAFICKÉ ÚDAJE

-       Autor: Erich Maria Remarque
-       Nakladatelství: Ikar
-       Rok vydání: 2011
-       Počet stran: 184

2)   OBSAH A FORMA

-     Obsah: Román z prostředí první světové války vyprávějící o generaci chlapců, kteří v roce 1914 rovnou ze školních lavic, s vlajícími prapory, nadšením a vojenskou hudbou táhli na jatka války, odkud se vrátili zničeni na duchu i na těle, přestože unikli smrtícím granátům.
"Tato kniha nemá být obžalobou, ani vyznáním. Má být toliko pokusem podat zprávu o generaci, která byla zničená válkou - i když unikla jejím granátům"
-       Forma: epika, román, válečný,

3)   TEMATICKÁ VRSTVA:

-       Motivy – válka, krutost války, mládí,
-       Téma
   ·         Celkové – průběh války, zobrazit nesmyslnost války, která zničila životy lidí na celém světě
   ·         Hlavní – postupné umírání mladých vojáků
   ·         Vedlejší – pobyt v nemocnici, vzpomínání na válku
-       Prostředí
   ·         Prostředí ovlivňuje chování a rozhodování postav.
   ·         Je prostředí skutečné nebo smyšlené? Skutečné. 
  ·         Jsou zde popisovány skutečné události? Ano, děj se odehrává na západní frontě ve Francii během první světové války.
   ·         Je prostředí pro hlavní postavu důležité? Ano
-       Čas
   ·         Kdy konkrétně se děj odehrává – Francie, období první světové války
-       Postavy
   ·         Hlavní postava
   o    Pavel Bäumer
            §  Jak se vyvíjí během děje – Zprvu nezkušený, ovlivnitelný, neznalý skutečných poměrů. Poté brzy duchovně dospívá, válka ho kazí, musí myslet hlavně na sebe a na přežití, vychovávají ho ke krutosti, tvrdosti, zabíjení a bezmyšlenkovitému poslouchání rozkazů, je zahořklý a nemá rád válku; přesto není tak sobecký, aby nepomohl svým dobrým přátelům - těmi jsou už teď jen "kolegové" ze zákopů
            §  Jeho charakteristika – vypravěč, hlavní hrdina, pochází z velmi chudé rodiny, středoškolský student
            §  Co a kdo postavu ovlivňuje – válka, smrt jeho přátel
            §  Jaký je můj vztah k postavě – Můj vztah postavě je kladný.
            §  Jak se můj vztah k postavě vyvíjel během děje – Můj vztah k postavě se na konci knihy nezměnil.
            §  Mám něco společného s postavou? Myslím, že ne.
            §  Chtěla bych mít takovou postavu za kamaráda/kamarádku? Ne.
   o    Vedlejší postavy
            §  Stanislav Katczinský „Katza“ – Pavlův nejlepší přítel frontě. Byl pro něj víc než bratrem. V každé situaci si uměl poradit a něco z ní vytěžit.Je z celé skupiny nejstarší („její hlava“). Jeho smrt byla pro Baümera velká rána
            §  František Kemmerich - Ten na začátku knihy umírá a odkazuje svoje nové boty Millerovi, jež mu naznačoval, že bez nohy mu budou k ničemu.
              §  Haie Westhus
              §  Tjaden - Největší jedlík, je pro něj snadné unikat problémům, které stejně příliš neprožívá
             §  Deterding - Sedlák, jenž myslí jen na svou usedlost a ženu. Nakonec válku psychicky nevydrží a prchne, avšak němečtí četníci ho zadrží.
           §  Albert Kropp - bývalý spolužák Pavla, se kterým se dostane do kláštera a společně si tam léčí válečná zranění. Albertovi nakonec amputují nohu.
             §  Behm
            §  Müller – bývalý spolužák Pavla, jež sebou stále vláčí učebnice a sní o válečné maturitě. Zabije ho světlice, která ho trefí do žaludku.
             §  Leer – nosí plnovous, libuje si v děvčatech
                -> Pavlovi bývalí spolužáci
             §  Kantorek – Pavlův třídní profesor na gymnáziu
             §  Himmelstoss – desátník, Šikanuje celou skupinu v jejích prvních týdnech na frontě.
-       Děj:
   ·         Spolu se svými kamarády Müllerem, Kroppem, Kemmerichem a Leerem je Pavel silným psychickým nátlakem okolí, zvláště třídního profesora, donucen ukončit studium na gymnáziu a dobrovolně se přihlásit k výcviku s tím, že bude brzy odvelen na frontu.
   ·         Pavel popisuje vše od výcviku plného šikany, války, až po dovolenou a život v kasárnách. Postupem času jeho nadšení pro válku opadá, poznávají hrůzy války – bombardování, plynové útoky… Jeho kamarádi jeden po druhém umírají. Muži v zákopech přežívají v ohromujících podmínkách i několik dní bez jídla a pití. Jednoho dne dostane Pavel dovolenou, a odjede domů k rodině. Doma nachází maminku na smrtelné posteli, postihla ji rakovina. Pavel potkává své staré známé, kteří mu vůbec nerozumí. Chtějí totiž slyšet jen dobrodružné příběhy a hrdinské činy obětované vlasti, a to Pavla rozčiluje. Hlavní hrdina navštěvuje matku kamaráda Kemmericha, který zemřel jako první ve velkých bolestech a utrpení. Matce však klade na srdce, že zemřel rychle a bez bolesti, protože ona ani nic jiného slyšet nechce. Po skončení dovolené je Pavel povolán do výcvikového tábora.
   ·         Zde hlídá zatčené rusy. Jednou byl Pavel vyslán na průzkum terénu, a jen tak tak unikl francouzům. Dlouho byl schovaný v trychtýři, kam dopadl další člověk, kterého Pavel zabil. Svého činu následně litoval, když z náprsní tašky vyndal průkaz vojáka a zjistil, že má rodinu a děti. Při útěku z trychtýře našel Pavla kamarád Kropp, jelikož měli Francouzi převahu, došlo k velkým ztrátám v Pavlově pluku. Dokonce i Pavel a Kropp byli zraněni. Společně s dalšími zraněnými byli odvezeni do nemocnice, kde si vyslechli spoustu příběhů od ostatních zraněných. Kroppovi amputovali nohu a chtěl se zabít. Po uzdravení se Pavel vrátil zpět na frontu, kde zbyl už jen poslední kamarád, nejlepší přítel Katczinsky. I na něj přišla řada, když si poranil nohu. Pavel vzal Katczinskyho na ramena a utíkal s ním k nejbližší ošetřovně, kde mu oznámili, že je Katczinsky mrtvý - střepiny mu rozdrtily záď hlavy. Pavla smrt Katczinského velice zasáhne. Na podzim roku 1918 dostává 14 dní volna, během nichž přemýšlí o válce a o návratu do normálního života. Kniha končí Pavlovou smrtí na frontě, při hlášení, že na západní frontě je klid.
-       A) celková kompozice díla
   ·         Chronologická, retrospektivní
-       B) pět část kompozice
   ·         Expozice – chlapci nastupují do války, smrt prvního z nich
   ·         Kolize – průběh války, smrt přátel
   ·         Krize – návrat domů a vzpomínky, matčina nemoc, Pavlovo odcizení
   ·         Peripetie – návrat na frontu, pobyt v nemocnici, smrt kamarádů
   ·         Katastrofa – smrt Pavla

4)   JAZYKOVÁ VRSTVA

-       A) jazykové prostředky autora
   ·         Synonyma, antonyma, homonyma, archaismy, historismy
   ·         Řeč přímá, nepřímá
   ·         Spisovná slova, slovní spojení, slova neutrální, slova citově zabarvená
   o    Přezdívky
   o    Místy cizí slova
   o    Hovorové výrazy
   ·         Věty jednoduché i souvětí
   ·         Písmo černé, dělené do odstavců, užívání interpunkčních znamének
   ·         Umělecké prostředky
   o    Úvahy
   o    Přirovnání
   o    personifikace
-       B) druhy řeči
   ·         ich-forma střídá er-formu
   ·         U postav – dialogy, monology

5)   HODNOCENÍ DÍLA

-       A) můj názor
   ·         Jaké je dílo podle tématiky
   o    Válečné
   ·         Mám/nemám ráda
    o    Tento typ knih nemám ráda. Nelíbí se mi romány z válečného prostředí a zbytečná smrt mnoha postav.
   ·         Bylo složité pochopit
   o    Knihu nebylo těžké pochopit.
-       B) proč se mi kniha líbila/nelíbila
   ·         Kniha mě velmi zaujala a přinutila přemýšlet o této ne příliš vzdálené době trochu jinak než doposud.
-       C) která část knihy byla nejlepší a proč
   ·         Většina kniha byla spíš smutná (smrt mnoha Pavlových přátel), žádné části nebyly nikterak skvělé – možná setkání Pavla se svou rodinou
-       D) jaké pocity ve mně vyvolala četba
   ·         Četba ve mně vyvolala rozporuplné pocity.
-       E) co nového jsem se dozvěděla
   ·         Nesmyslnost války
-       F) ne/doporučila bych knihu a proč
   ·         Knihu bych doporučila tomu, kdo se zajímá o válečné téma, protože se dobře čte. I když mě osobně moc neoslovila, donutila mě se zamyslet nad tím, jak děsivé věci museli vojáci na frontách zažívat. Myslím si, že by se někomu, kdo se zabývá touto tematikou, mohla kniha líbit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates