Social Icons

pondělí 25. srpna 2014

Recenze: Říše temnot (8) - Černý úsvit (RC)

Autorka: L.J.Smith
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2014
Počet stran: 248
Žánr: Fantasy, Upíři, Young-adult, Romantika, Čarodějnice
Anotace: Při pátrání po okolnostech bratrovy smrti se Maggie stane kořistí obchodníků s otroky z Království temnot. Pokusí se o útěk a před pronásledovateli ji zachrání záhadný mladík. Vypraví se na hrad Černý úsvit, aby vyhledala mezi otroky léčitelku. Není však jediná, kdo na hrad míří. Dokáže Maggie osvobodit otroky a zabránit mocnému upírovi Hunteru Redfernovi, aby zničil svět lidí?
Pár slov o autorce: L. J. SMITH je americká autorka žijící v Bay Area v Kalifornii. LJ Smith je pseudonym. Říká, že nejšťastnější je ve svém srubu v blízkosti národního parku Point Reyes. Psala od roku 1987 do roku 1998, kdy s psaním přestala, a znovu začala až v roce 2008. Tuto pauzu si udělala z mnoha různých osobních důvodů (rakovina v rodině a následná ztráta matky). Její knihy jsou kombinací stylů pro mladé i dospělé čtenáře. Věnuje se velkému množství žánrů, které se nebojí kombinovat, včetně hororu, sci-fi/fantasy a romantiky. Jejím nejúspěšnějším dílem jsou série Night World a Vampire Diaries. (zdroj)
ISBN 978-80-253-2033-4
Děkuji nakladatelství Fragment za poskynutí recenzního výtisku.

*

V pořadí už osmá kniha ze série Říše temnot od autorky L.J.Smith vypráví příběh Maggie, která se díky své odvaze setká s krvelačnými tvory z této říše. Pro ty, co tuto sérii nečetli, je dobré říci, co vlastně Říše temnot je. Není to žádné trvalé ani konkrétní místo. Trvale nás obklopuje. Tvorové z Říše temnot jsou krásní, neodolatelní, mocní a nebezpeční.  Zákony jsou jednoduché - nikdo z lidí se nesmí o Říši temnot dozvědět  a žádní její příslušníci se nesmí zamilovat do člověka. Porušení těchto pravidel má vždy kruté následky. Avšak všechny knihy z této série vyprávějí právě o tom, co se stane, když někdo tyto zákony poruší.
*
Celý příběh budeme sledovat z pohledu mladé dívky Maggie, která je velmi statečná a svérázná. Nebojí se riskovat kvůli ostatním a svůj život by obětovala i pro naprosto cizí lidi. Občas mi proto přišla trošu naivní a hloupá, protože... kdo by obětoval svůj život pro lidi, které vůbec nezná?
Na druhou stranu hrdince nechybělo odhodlání bojovat za práva utlačovaných, ponižovaných lidských otroků. Její kuráž jsem obdivovala jak já, tak i ostatní postavy v knize.
*
A jak se Maggie dostala do Říše temnot? Vše začalo, když její bratr zemřel. Svědkyní nehody (pádu ze skály) byla jeho nová přítelkyně Sylvie, která policii vylíčila celou scénu do toho nejmenšího detailu. Maggie se celá věc nepozdává. Její bratr byl skvělý a zkušený horolezec, takovou chybu by přece nemohl udělat.
Na vlastní pěst se proto vypraví svého bratra hledat. Zjistí, že Sylvie je čarodějnice, a když se na ni pokusí zaútočit, je uvězněna a odvezena na nejtajnější místo v Říši temnot. Maggie se jen tak nevzdává. Rozhodne se najít svého bratra, utéct, osvobodit otroky a zničit všechny z Říše temnot.
*
Jak už jsem zmiňovala, Říše temnot je několikadílná série. Výhodou je to, že díly nemusíte číst postupně,
jelikož na sebe nenavazují. Tento díl je ovšem výjimkou!!! Nevím, jestli to bude stejné i u dalších, ale Černý úsvit navazuje na Krvavý polibek. Pokud si však přečtete nejdřív Černý úsvit a pak až Krvavý polibek, zas tak hrozné následky to mít nebude (žádné spoilery)
*
Spřízněné duše - téma, které se ovšem v knihách neustále opakuje. S tímto pojmem se setkáváme už v prvním dílu. Spřízněné duše, jsou dva lidé, kterí jsou si souzeni osudem. Jakmile se potkají ihned poznají, že neodmyslitelně patří k sobě. Valná část spřízněných duší tvoří člověk + tvor z Říše temnot. Tímto tvorem může být čarodějnice, vlkodlak nebo dokonce i upír.
*
Kniha se mi dobře četla, avšak narazila jsem na jednu věc, která mi docela dost vadila. Překlad jmen. Nejde ani tak o jméno hlavní hrdinky, jako o jména otrkoů. Všichni dostali jméno podle toho, jakou práci vykonávají. Setkáme se tedy s Pradlenou, Ždímačkou nebo Vynašečkou nočníků. Nad těmito jmény jsem se několikrát pozastavila a pousmála, jelikož v některých větách působí kostrbatě, místy i komicky. Například věta "Má tahle bláznivá Ždímačka pravdu?" nebo "Poté otočila zrak na dívku Ždímačku.". Sami musíte uznat, že tyto věty musí v knize působit jako pěst na oko.
*
Pokud někomu vadí zlý kluk, který si nepřipouští, že by se mohl do naší hrdinky zamilovat + hodná holka, měl by tuto knihu vynechat. Každý čtenář si však musí uvědomit, že ačkoliv je kniha u nás "nová", originál vyšel už v roce 1996, proto bych knihu neoznačovala za klišé, když v době svého vydání byla originální.
*
Zatím všechny díly ze série Říše temnot se mi líbily. Ačkoliv se L.J.Smith neřadí mezi mé nejoblíbenější autory, její knihy rozhodně stojí za přečtení. Pokud máte špatnou zkušenost s jinými knihami od této autorky (například Upíří deníky), musím říct, že série Říše temnot je úplně něco jiného. Navíc jsou knížky krátké, a proto vám nezabere moc času je přelouskat.
*
Knihu i celou sérii doporučuji.
*
5/5
*
Ještě jednou děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde, na stránkách nakladatelství.

Zdroj obrázků: 1,2,3

1 komentář:

  1. Ja som skončila pri 3. diely série, lebo ďalšie v sk tuším ani neboli vydané. Ale určite si niekde zoženiem zvyšok, lebo séria sa mi celkom páčila, aj keď tie spriaznené duše mi veľmi pília oči 8D ale číta sa to dobre. Takto podobne sa mi páčili aj Temné vízie od autorky.

    OdpovědětVymazat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates