Social Icons

sobota 13. června 2015

Recenze: Percy Jackson (3) - Prokletí titánů (RC)

Autor: Rick Riordan
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2010
Počet stran: 336
Žánr: Young-adult, Fantasy, Mytologie
Anotace: Že mám moc po svém otci, bohu moří Poseidonovi, už víš... Že patřím do Tábora polokrevných, už taky víš... Ale na spoustu otázek neznám odpovědi ani já. Kam se poděla bohyně Artemis?  Jaké nebezpečné a záhadné příšeře byla na stopě? Mám na sebe vzít děsivé Titánovo prokletí, kterým by se naplnilo proroctví Orákula? Jsem Percy Jackson a vydávám se se svými přáteli z Tábora polokrevných na další výpravu do mytologického světa. Vezmeme tě s sebou, chceš?
Pár slov o autorovi: Rick Riordan se narodil roku 1964. Téměř 15 let působil jako učitel angličtiny a historie na veřejných i soukromých školách v Kalifornii a texaském San Antoniu. Po těžkém rozhodování se povolání učitele vzdal a začal se plně věnovat psaní knih pro děti i dospělé, za které získal řadu cen, mimo jiné i tři nejprestižnější americké literární ceny v žánru mystery. Momentálně žije v San Antoniu se svou manželkou a dvěma syny.
ISBN 978-80-253-1122-6

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
*
A máme tu další díl ze série Percy Jackson. Tentokrát už třetí v pořadí. Náš Percy Jackson dospívá, což znamená, že se pomalu naplňuje věštba, podle které má jeden z potomků velké trojky zničit bohy. Percy se ale jen tak nenechá odradit. Kromě děvčat, o které se zajímá v podstatě více než v předchozích dílech, mu dělají starosti i staré-nové příšery probouzející se k životu.
*
Usmála se na mě a já si na vteřinku uvědomil, že ji mám vlastně docela rád, když na mě zrovna neječí.
(str. 221)
*
Bez zbytečného přikrášlování vás Rick Riordan hodí přímo do děje. Žádné zdržování a jde se přímo na věc. Percy dostane za úkol zachránit ze spáru zlé příšery dva nové polokrevné. Společně se satyrem Groverem, Annabeth a Thalií se dozvídají nové informace ohledně armády příšer a samotného Krona. Společně s lovkyněmi bohyně Artemis se snaží zachránit bohy a Olymp před zkázou.
*
"Ve všech těch případech využil tvé milované, aby tě vlákal do své pasti. Tvá osudová chyba je osobní oddanost, Percy. Nevíš, kdy je čas přestat. Abys zachránil přítele, obětuješ celý svět. Na hrdinu z toho proroctví je to moc, moc nebezpečné."
*
Ne všechny hrdiny si užijete naplno. Například někteří čtenáři si stěžují na absenci naší drahé Annabeth. Mně osobně ani tak nechyběla. Objevily se zde totiž i nové postavy, které byly podle mě zajímavější než Annabeth. Například Zoe Večernice mi opravdu přirostla k srdci. I když se někomu může zdát zlá, protivná, divná, záhadná a kdo ví co ještě, její postava se mi opravdu líbila.
*
Jak už jsem zmiňovala, oproti předchozím dílům je tento více akční. Boj s nemrtvými a příšerami je na každé stránce. Na druhou stranu mi popisy některých soubojů přijdou zvláštní. Jako například scénka v muzeu, kdy Percy poskakuje z jednoho letadla na druhé, svědkové mu očividně nedělají potíže a lva zabije opravdu kuriózním způsobem, za který by se (ne)styděl ani Herkules. I přes detailní a více propracovanější popisy, zůstává Rick v jistém směru dětinský (například zmiňovaná scénka v muzeu).
*
Knížku jsem přečetla během pár dní. Styl psaní je velmi čtivý a velká písmena čtení jen urychlují. Ačkoliv byl tento díl zatím nejakčnější, zároveň mi připadal nejslabší. Chyběla mi jistá rozmanitost příšer. Zatím co v předchozích dílech se tu objevilo více protivníků, v tomto díle pronásledují naše hrdiny jen kostlivci.
*
3/5

*
Ještě jednou děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde na stránkách nakladatelství.
*
 A pak jsem se rozběhl.
(str. 154)
*

Zdroj obrázků: 1,2

Žádné komentáře:

Okomentovat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates