Social Icons

úterý 21. července 2015


Recenze: Luther (1) - Posedlost (RC)

Autor: Neil Cross
Nakladatelství: Moba
Rok vydání: 2015
Počet stran: 408
Žánr: Krimi, Thriller, Fikce, Adult
Anotace: Seznamte se s Johnem Lutherem, šéfdetektivem inspektorem, specialistou na vraždy, s mimořádnou rychlostí při řešení případů. Je obsesivní, instinktivní a náruživý. Nikdo, kdo kdy stál na jeho straně, o něm nemůže říci nic špatného. Ale nyní se proslýchá, že je Luther špatný – ne zkorumpovaný, ne podplacený, ale ztrápený. Po letech řešení těch nejzvrácenějších zločinů v drsném londýnském podsvětí vzkypěl jeho potlačovaný vztek, který někdy sotva dokáže ovládat. Občas jej to dovádí na pokraj šílenství a nutí dělat věci, které by žádný jiný detektiv neudělal a neměl dělat.
Pár slov o autorovi: Britský spisovatel a scénárista se podílel především na seriálu Spooks, momentálně pracuje na pirátském seriálu Crossbones. Nejvíce autora proslavil detektivní Luther, který běžel i v Čechách. Tři sezony seriálu autor doplnil i knižním prequelem, který vyjde v květnu 2015. Cross nyní žije s rodinou na Novém Zélandu.
(zdroj: databazeknih.cz)

ISBN 97880-243-6461-2

Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.


Seznamte se s Johnem Luherem, seriálovým hrdinou, známého ze seriálu Luther, který vysílala Česká televize. Nyní si díky knize, jakýmsi prequelem k seriálu, kterou by si neměl nechat ujít žádný fanoušek, můžete více seznámit s hlavním hrdinou. Pokud jste na svých obrazovkách ani okem nezahlédli tento populární seriál, nevadí. Knihu si můžete přečíst i tak, jelikož vás příjemně uvede do děje - jak knižního, tak seriálového.
*
Londýnský detektiv John Luther využívá při svém pátrání netradiční metody, což mu činí nemalé problémy. Kromě vyšetřování se snaží vypořádat i se svými vnitřními démony. Děsí se totiž toho, že jednoho dne, bude jako ti, které pronásleduje. I přes všechny své nedostatky je briliantní detektiv, se smyslem pro spravedlnost a skvělou dedukcí. Kromě Johna se zde seznámíte i s jeho kolegyní Isobel Howieovou, která stojí při Johnovi, ať se děje co se děje.
*
Policie vyšetřuje opravdu brutální vraždu manželského páru, přičemž bylo ženě z dělohy ukradeno dítě. John Luther bere případ velmi vážně a snaží se ze všech sil, aby malé děvčátko našel. Tento zločin má na svědomí vrah, říkající si Peter Black, což v některým strašidelných příbězích znamená Černý Petr - ten, který krade děti. Johnovi se podaří zjistit, že se už v minulosti odehrálo několik únosů dětí, které by mohly mít spojitost právě s tímto. Peter Black má díky odcizeným klíčům přístup do několika domů mladých rodin. Všechny jsou v nebezpečí. Která rodina bude jeho další oběť? Podaří se Johnovi najít vraha?
*
Neil Cross je opravdový mistr svého oboru. Z počátku jsem však měla trošku problém s jeho stylem psaní. celá kniha je totiž psána v přítomném čase, což vidím opravdu zřídka. Tento způsob psaní ale neubral knize na čtivosti ba právě naopak. Díky důrazům na činy a jednání postav děj skvěle graduje a čtenář je tak svědkem neuvěřitelného, spletitého a dramatického příběhu.
*
Kromě vyšetřování se autor zabývá soukromým životem Johna, který poněkud krachuje. Velký podíl na rozpadu manželství má hlavně sám John. Jako tvrdohlavý detektiv se totiž snaží všechny případy vyřešit za každou cenu. Nejí, nespí a většinu času tráví mimo domov. Líbí se mi, že autor Johna pojal jako obyčejného člověka, který má jak světlé tak stinné stránky. Není nejlepší, žádný super hrdina, ale i tak je tvrďák hledající spravedlnost a má srdce na správném místě.
*
Snad nejzvrácenější a nejšílenější byly úryvky z pohledu Petera Blacka. Miluji knihy, kde mě autor nechá nahlédnout i do mysli vraha. Většinou je velmi obtížné napsat takovou kapitolu tak, aby byla pro čtenáře čtivá a zajímavá. Avšak i tento obtížný úkol zvládl Cross skvěle.
*
Co více bych mohla dodat? Kniha je zkrátka skvělá. Velmi se mi líbila a příběh ve mně zanechal opravdu hluboký dojem. Dokonce ve mně vyvolal silné a skutečné emoce. Nesnášela jsem Petera, fandila jsem Johnovi a brečela jsem, když jsem četla, co udělali Paddymu. Doufám, že je autor spokojený! Knihu však hodnotím 4,5/5. I přes to všechno bylo v příběhu pár hluchých míst, která dílu lehce ubrala na kvalitě. Posedlost doporučuji všem čtenářům dokonce i těm, kteří (stejně jako já) neznají televizní seriál. Musím se přiznat, že po přečtení této knihy se na seriál určitě podívám!
*
4,5/5

*
Ještě jednou děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde, na stránkách knihkupectví.

Zdroj obrázků: 1,2,3

Žádné komentáře:

Okomentovat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates