Social Icons

čtvrtek 24. srpna 2017

Recenze: Robert Langdon (4) - Inferno

Autor: Dan Brown
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2013
Počet stran: 424
Žánr: Mystery, Thriller, Fikce
Anotace: Dan Brown se vrací novým thrillerem Inferno, který je pokračováním světových bestsellerů Šifra mistra Leonarda, Andělé a démoni a Ztracený symbol. Ve svých románech Dan Brown mistrně spojuje nejzajímavější záhady historie umění s po věky fascinujícími symboly a šiframi.  Robert Langdon se tentokráte ocitá v srdci Itálie, kde studuje mnoha záhadami a tajemstvími opředený rukopis – Danteho Peklo (Inferno). Musí se postavit tváří v tvář soupeři, který ho zavede do světa klasického umění, tajných chodeb a futuristických zbraní. Klíč k nezodpovězeným otázkám je skryt mezi řádky Danteho pekla a Langdon se opět vrhá do boje s časem, aby odvrátil zkázu, která světu hrozí.

Pár slov o autorovi: Dan Brown je americký spisovatel thrillerů (narozen v Exeter, New Hampshire),
proslulý bestsellerem Šifra mistra Leonarda. Tvorba Dana Browna se neustále pohybuje na hraně mezi fikcí a skutečností. Čtenář většinou neví, ve které oblasti se právě nachází a autor hranici záměrně rozmazává. Knihy Dana Browna jsou psány nesmírně čtivým způsobem. Čtenáře prakticky nutí, aby byla kniha přečtena téměř „jedním dechem“. Brown však často využívá a rozmělňuje motivy „vypůjčené“ z děl jiných autorů, například z díla spisovatele Umberta Eca.

ISBN: 978-80-257-0934-4


Tato série o profesorovi symbologie Robertu Langdonovi patří mezi mé oblíbené. Proto jsem se velmi těšila, až si přečtu i další díl od skvělého spisovatele Dana Browna.
*
Jak už jsem zmiňovala Robert Langdon je profesor symbologie a náboženské ikonografie na Harvardově univerzitě. Je posedlý historií, miluje symboly a dá se říct, že i poučování ostatních o jejich významu. Pasáže v knize, kde postava vysvětluje významy jednotlivých obrazů a historických památek jsou pro děj velmi důležité, stejně jako pro mě čtenáře. Ráda se dozvídám něco nového a Dan Brown vychází ze skutečných informací a historických faktů. Výklady profesora Langdona jsou tedy nejenom prospěšné pro něj, postavy v knize a děj samotný, ale tak i pro samotného čtenáře. 
*
Příběh je velice komplikovaný a obsahuje neustále cestování z místa na místo, řešení záhad, rozlouskávaní symbolů, značek, ikon a všeho možného. Autor nás již v úvodu vhodí do děje, kdy je samotný profesor postřelen v nemocnici a prchá před zákonem se svou parťačkou Siennou Brooksovou, která má ovšem před profesorem spoustu tajemství. Hrdinům se dostane do rukou prapodivný projektor, který jim vyjeví obraz Danteho popisu pekla s hrůzným vzkazem o zkáze lidstva. Našim hlavním protagonistům tedy nezbývá nic jiného, než lidstvo zachránit před zkázou.
*
Dantovo peklo není smyšlenka... Je to proroctví!
Bída a neštěstí, mučivé utrpení. Tak vypadá svět zítřka.
(str. 135) 
*
Celkový děj se podobá všem předchozím Brownovým knihám. Profesor Langdon má po svém boku sličnou dívku, pokud možno velmi inteligentní, se kterou řeší záhady a zachraňuje lidstvo. Ani na chvíli se nezastaví a během několika hodin cestuje z jedné strany Florencie na druhou. Během vyprávění jsme svědkem nejenom nejrůznějších přestřelek ale i akčních zvratů.
*
Kromě akce a historie předkládá autor čtenáři jednoduché otázky mezi řádky, nad kterými je potřeba se zamyslet. Dan Brown ve svých knihách nejčastěji řeší ovlivňování lidí mocnými společnostmi, stejně tak otázku náboženství a kam nás slepá víra v něj vede, rovněž otázku kam je až člověk ochoten pro víru zajít. V Infernu řeší autor konkrétně problém přelidnění - neustálý nárůst populace, který chce hlavní záporný hrdina našeho příběhu vyřešit. Robert Langdon však nemůže něco takového dopustit. A tak začíná s nebezpečnoust cestou, která vede přes Danteho peklo.
* 
Pokud se lidstvu nechají volné ruce, je jako mor, jako rakovina... S každou další generací se náš počet zvyšuje, a bude tomu tak, dokud světské radosti, druhdy živná půda lidských ctností a bratrství, zcela nevymizí a z nás se nesstanou netvoři, kteří budou bojovat na život a na smrt, jen aby nakrmili své mladé.
(str. 135) 
*
Na rozdíl od předchozím dílů obsahuje příběh nejednu divnou reakci některé z postav. Postřelený Robert nemá sebemenší problém si vytrhnout injekční stříkačky z ruky a utíkat poraněný nemocničí chodbou.
*
Kniha je psána čtivě, ačkoliv některé čtenáře může obtěžovat  delší Langdonovy přednášky. Já osobně miluji profesorovo vyprávění a historické zmínky. Autor rozvíjí koncept Danteho pekla a italské renesanci. Nechybí zmíněné symboly v Danteho dílě s podrobným profesorovým výkladem.
Rovněž se zde nesetkáváme pouze s pohledem samotného Roberta, ale i tajné agentky a záhadného muže. Tyto pasáže mě osobně spíše nudily, hlavně ty z pohledu záhadné ženy se zbraní.
 *
Nedělat nic znamená s otevřenou náručí, v křečích, o hladu a v bahně hříchu přivítat Dantovo Peklo.
A tak jsem se odhodlal k odvážnému činu.
(str. 136) 

*
Inferno se mi moc líbilo. Jenom mi v něm něco na rozdíl od předchozích dílů něco chybělo. Zklamala mě Brownova myšlenka i samotné tajemné Konsorcium. Velké plus ovšem dávám za nečekaný a bombastický závěr, který mě velmi ale opravdu velmi překvapil. Knihu určitě doporučuji fanouškům Dana Browna, milovníkům Itálie, nadšencům do skrytých symbolů i historie. S knihami od tohoto autora nikdy nešlápnete vedle.
*
4/5 

*

Žádné komentáře:

Okomentovat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates