Social Icons

pondělí 25. června 2012

Recenze: Chuť krve

Autorka : L.J.Smith
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 215 stran
Číslo vydání: 1. vydání
Rok vydání: 2011
Pár slov o autorovi…

L. J. Smith je americká spisovatelka. Píše knihy převážně pro mládež. Její knihy jsou nejčastěji fantasy s prvky romance. 
Její spisovatelská kariéra se pořádně "rozjela", když jí přišla nabídka na práci od Alloy Entertainment, kam poslala ukázku své asi nejznámější a nejoblíbenější série - Upířích deníků
Upíří deníky se navíc dočkaly i televizního zpracování a v podobě seriálu je vysílá americká televizní stanice The CW.
Anotace: Stefan s Damonem utekli svým pronásledovatelům v Mystic Falls a vlakem se vydali do New Orleans. Damon odmítl živit se lidskou krví a nakonec Stefana opustil. Stefan potkal skupinu upírů, kteří ho naučili jak přežít a nezabíjet při tom lidi. Damona zajal majitel cirkusu a udělal z něj výnosnou atrakci... (anotace pokračuje dál, ale to bych vám vyspoilerovala celou knihu)
*
Hlavní postavou je Stefan Salvatore, syn bohatého Giusseppe Salvatora a nyní i čerstvý upír. Stefan začíná objevovat upíří sílu i chuť krve, na které se postupně stane závislý. V touze po krvi se doslova utápí a loví nejen kvůli hladu, ale i pro zábavu. Stává se z něj děsivé monstrum.
Stefanovým jediným přítelem, a zároveň taktéž upírem, je jeho bratr Damon Salvatore. Damon má neustále „deprese“, které vyplývají z toho, že ztratil jedinou lásku svého života, mladou Katherine Pierce, upírku, která mu dala, jak Stefan říká, tento úžasný dar. Damon ale nechce být upírem, na rozdíl od Stefana bere proměnu jako přítěž a prokletí.
Lexi, milá blond upírka žijící v New Orleans, která se stará o pár upírů a snaží se je zbavit závislosti na lidské krvi, žije společně s pár upíry a brzy i Stefanem, ve starém opuštěném domě.
*
Stefan přinutí Damona napít se lidské krve, a tím u něj dokončí přeměnu v upíra. Damon ale není dvakrát vděčný a chce se nechat zabít, podle něj nemá život bez Katherin smysl. Stefan vezme bratra na otcův pohřeb, protože jej velmi tíží, že vlastně on, zapříčinil jeho smrt. Na pohřbu oba bratry ale vypátrají, díky „kouzelným“ hodinkách, které ukazují na upíry a bratři jsou nuceni uprchnout. Společně naskočí na vlak, kde si Stefan dá jako zákusek mladou slečnu a ujíždějí do New Orleans.

Po cestě je Stefan opět hladový a přinutí bratra, aby se šel nakrmit s ním. V jedné z postranních uliček zaútočí na nemocniční sestru, její krev ale Stefanovi nechutná, a tak ji zabil. Damon Stefana nepoznává, vyčítá mu, že se z něj stalo monstrum a utíká od bratra pryč.
Zdrcený Stefan se brouzdá ulicemi New Orleans, kde se nechá zlákat zvířecí krví, a tak ho napadnou upíři, kteří ho chtějí zabít. Lexi se ho ale zastane a ukazuje mu novou cestu. Cestu, na které by nemusel vraždit.
Při jedné z procházek Stefan zjistí, že Damona zavřeli do cirkusu, kde ho nechávají hladového bojovat proti divokým šelmám. Damon na tom zrovna nejlépe a Stefan se ho pokusí zachránit.
Jak tohle dopadne? Zachrání Stefan nakonec Damona? Nebo zemřou oba? To zjistíte, když si přečtete knihu Stefanovy deníky – chuť krve.
*
Zas tam cpou Elenu? Může mi někdo vysvětlit, proč je na každé obálce Elena, když se jí děj vůbec netýká? Byla bych velmi ráda, kdyby na obálku dali Stefana a Damona v dobových oblecích, nebo něco takového.
*
Styl je stejný, jako u každé knihy. Žádný složitý děj a ani jednoduchý. Zlatá střední cesta. Už podle názvu – Stefanovy deníky – je jasné, že kniha obsahuje i Stefanův deník, kde si Stefan zapisuje vše, jak se cítí, své plány do budoucna a tak dále.
*

Velmi se mi líbí seriál Upíří deníky (pokud ho znáte, budete vědět, o čem teď budu mluvit). Tato kniha se velmi podobá třetí sérii. Kde Damon hraje hodného a Stefan zlého upíra. Já nevím, ale Stefan se na zlého upíra nehodí, prostě mu to „nebaštím“. Stefan je většinou ten hodný upír na vegetariánské stravě a Damon ten zlý, co vraždí lidi ve velkém. V tomto díle si to ale oba bratří prohodili.

*
Kniha se mi velmi líbila. Byla napínavá a měla rychlý děj. Taky tu byla moje jedna z nejoblíbenějších postav (kromě Damona) Lexi. Tuto blonďatou upírku mám velmi ráda, hrozně se mi líbilo, že Stefanovi pomohla „najít pravou cestu“.
Velmi se mi líbil závěr knihy, kde se z Damona stane zlý, zákeřný Damon, který se v dalším díle bude snažit bratrovi znepříjemnit život.

5/5



Žádné komentáře:

Okomentovat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates