Social Icons

úterý 23. srpna 2016

Recenze: Selekce (2) - Elita

Autor: Kiera Cass
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2015
Počet stran: 280
Žánr: Young-adult, Dystopie, Romantika
Anotace: Třicet pět dívek přišlo do paláce soutěžit v Selekci. Všechny až na šest byly poslány domů. A jen jedna se provdá za prince Maxona a bude korunována princeznou Illey. America si pořád není jistá, kde leží její srdce. Když je s Maxonem, nechává se unášet jejich novou dechberoucí reakcí a nesní o ničem jiném, než být s ním. Ale kdykoliv vidí Aspena vykonávajícího práci strážce v paláci, je strhávána vzpomínkami na společný život, který si plánovali. Jak se skupinka zmenšila na Elitu, jsou ostatní dívky ještě odhodlanější získat Maxona - a Americe běží čas na rozhodnutí. Právě když si je America jistá, že se rozhodla, zničující ztráta ji donutí znovu o všem začít pochybovat. A zatímco se snaží představit si budoucnost, agresivní rebelové odhodlaní svrhnout monarchii nabývají na síle a jejich plány by mohly zničit její šanci na jakýkoliv šťastný konec.
Pár slov o autorce: Kiera Cass, narozena v květnu 1981 v Jižní Karolíně, je americká spisovatelka zaměřena na kategorii young adult. Po střední škole se její touho stalo divadlo. Svoji prvotinu Siréna vydala v roce 2009. Ta však neměla příliš velký úspěch. Svoji druhou knihu Selekci, první knihu z triologie Selekce, vydala v roce 2012. Ta se během krátkého času stala bestsellerem. A k tomu jí velké množství nezdravých dortů. (zdroj)

ISBN 978-80-7447-861-1

Ukázka knihy (další ukázky naleznete na stránkách CooBoo v selekci listování v knize)

*
Soutěž Selekce pokračuje dále. Ze všech 35 dívek zbylo pouhých 6 včetně hlavní hrdinky Americy Singerové. America se přihlásila do soutěže jenom kvůli své matce, ale v soutěži se rozhodla zůstat, protože se rozešla se svým dlouholetým přítelem Aspenem a nechtěla jej delší dobu vídat. Společně s princem Maxonem uzavřela spojenectví, že mu bude pomáhat ve výběru jeho správné partnerky.
*
Celý děj se odehrává v budoucnosti ve státě Illeja, který vznikl na území Spojených Států Amerických. Lidé se dělí do osmi kast, z nichž první kasta je král, královna a princ a poslední sedmá je nejchudší. America patří do páté kasty a Aspen patřil do šesté ještě před tím, než se přidal k strážcům paláce a postoupil tak o několik kast výše. Kromě kast je vám přiřazeno i povolání právě na základě kasty, které musíte vykonávat, ať se vám líbí nebo ne. America a její rodina se živila zpěvem a hrou na hudební nástroje. Sama America podle popisu autorky zpívá naprosto dokonale a úžasně hraje na housle i klavír.
*
Děj pokračuje tam, kde první díl skončil. Neustále probíhá boj mezi děvčaty o korunu. Kromě prince Maxe se tu  častěji vyskytuje Aspen, který je Americe neustále na blízku. Přiznal svou chybu, stále ji miluje a chce ji zpátky. America si však není jistá, zda-li miluje Aspena nebo prince Maxona, který ji přiznal, že pokud ona bude jeho city opětovat, ukončí Selekci a vybere si právě Americu jako svou ženu, královnu celé Illeji.
*
Maxon netušil, že je Aspen v paláci, nicméně věděl, že existuje někdo, na koho se pokouším zapomenout, a laskavě mi nechával čas, abych se dala dohromady.
*
Oproti prvnímu dílu jsme se posunuli někam dále. Autorka letmo zabrousila do historie a dozvěděli jsme se konečně něco více o vzniku Illeji a více i o rebelech, kteří neustále útočí na palác. Jsme svědky několika útoků, které však podle mého názoru nemají nijak vážný dopad na celý vývoj děje. Je to jenom takový náznak vzpoury v pozadí, která ovšem není hlavní tématikou děje. Trošku mi to vadí, že autorka více nerozvedla věci, které by knize mohly dodat ten správný ráz. 
*
A o čem celá kniha je? Na 280 stránkách Elity se America rozhoduje mezi Maxonem a Aspenem. Neustále přemýšlí, zvažuje všechny možnosti. Když vidí Aspena, vzpomíná na společné chvíle s ním a je rozhodnutá pro něj. Avšak když pohlédne na Maxona, rozbuší se jí srdce a žárlí na dívky poblíž něj. Není si jistá, neví, kterého si má vybrat.
*
Ačkoliv se mi America jako hlavní hrdinka nelíbí, v prvním díle mi přišla méně naivní než v díle druhém. Ze začátku byla America silná a nezávislá žena a nyní sledujeme hloupou naivní husičku, která se nemůže rozhodnout, jestli je lepší Aspen nebo Maxon. I když ví, že pokud bude přistiženě s Aspenem, bude ji to stát místo v soutěži. Nebojí se America riskovat. V jedné chvíli je v náručí Aspena a během okamžiku s Maxonem.
*
"Věř mi, Mer. Aby nás tady někdo objevil, muselo by dojít k hodně velké souhře náhod. Jsme tu v bezpečí." 
Bát jsem se sice nepřestala, ale tak moc jsem potřebovala utěšit, že jsem zůstala.
*
Elita se mi nelíbila a nelíbila se mi ještě více než Selekce. Tato kniha mi přišla úplně zbytečná, jen jako taková výplň mezi začátkem a finále, o kterém stejně každý člověk který umí trochu uvažovat ví, jak dopadne. America neustále přebíhá od Maxona k Aspenovi až je to někdy vážně otravné. Dialogy jsou bez emocí. Jediné plus je za historii, popis rebelů a dobrý nápad se soutěží (banket, výstup v televizi).
*
Čekala jsem zlepšení oproti prvnímu dílu, ale dočkala jsem se opaku. Elita je opravdu podprůměrná dystopie s nelogickým milostným trojúhelníkem, který je tak průhledný až to snad není možné.
*
1,5/5

Zdroj obrázků: 1,2,3

Žádné komentáře:

Okomentovat

 

Rozečtené série

Across the Universe by Beth Revis Alex Craft by Kalayna Price Black Dagger Brotherhood by J.R. Ward Blue Bloods by Melissa de la Cruz The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Daughter of Smoke and Bone by Laini Taylor The Demonata by Darren Shan Divergent by Veronica Roth Evernight by Claudia Gray Fallen by Lauren Kate Fifty Shades by E.L. James Firelight by Sophie Jordon Hercule Poirot by Agatha Christie Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman The Immortals by Alyson Noel Inheritance by Christopher Paolini The Iron Druid Chronicles by Kevin Hearne Iron Fey by Julie Kagawa Kate Daniels by Ilona Andrews Mara Dyer by Michelle Hodkin Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Morganville Vampires by Rachel Caine The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Revenants by Amy Plum Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier The Secret Circle by L.J. Smith The Seven Kingdoms by Kristin Cashore Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Wolves of Mercy Falls by Maggie Stiefvater

Přečtené série

Harry Potter by J.K. Rowling The Hunger Games by Suzanne Collins Matched by Ally Condie Millennium by Stieg Larsson Nightshade by Andrea Cremer Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan The Selection by Kiera Cass

Oblíbené série

Alex Craft by Kalayna Price The Demonata by Darren Shan The Chemical Garden by Lauren Destefano Codex Alera by Jim Butcher Dark-Hunter by Sherrilyn Kenyon Harry Potter by J.K. Rowling Hercule Poirot by Agatha Christie The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick If I Stay by Gayle Forman Inheritance by Christopher Paolini Iron Fey by Julie Kagawa Millennium by Stieg Larsson Percy Jackson and the Olympians by Rick Riordan Ruby Red Trilogy by Kerstin Gier Vampire Academy by Richelle Mead

Jsem v týmu

The Chemical Garden by Lauren Destefano Fallen by Lauren Kate Firelight by Sophie Jordon Hex Hall by Rachel Hawkins House of Night by P.C. Cast & Kristin Cast The Hunger Games by Suzanne Collins Hush, Hush by Becca Fitzpatrick Iron Fey by Julie Kagawa Matched by Ally Condie Mercedes Thompson by Patricia Briggs The Mortal Instruments by Cassandra Clare Night Huntress by Jeaniene Frost Nightshade by Andrea Cremer The Selection by Kiera Cass Slide by Jill Hathaway Twilight by Stephenie Meyer Under the Never Sky by Veronica Rossi Unearthly by Cynthia Hand Vampire Academy by Richelle Mead The Vampire Diaries by L.J. Smith
 
Blogger Templates